Cevizli Özel Baklava, yufka katmanlarından yapılan, içi farklı dolgular ile doldurulmuş ve şerbetle tatlandırılmış bir tatlıdır. Doğal ve taze malzemelerle üretilmiştir. Tek parça baklavanın çıtır çıtırlığı, birçok malzemenin harmanlanması ve şerbetin dokusu ile ağızda harika bir his yaratıyor. Böylece özel günler için baklava çok doğru bir seçenek olacaktır.
Türk Baklavası Tarihi
Türk Baklavası, Orta Doğu ve Türk mutfağında popüler olan tatlı bir hamur işidir. Kıyılmış fındık ile doldurulmuş ve şerbet veya bal ile tatlandırılmış yufka katmanlarından yapılır. Antep fıstığı en çok kullanılan kuruyemiş olmakla birlikte bu yazımızda cevizli özel baklava seçeneklerinden bahsedeceğiz. Baklava Osmanlı İmparatorluğu’nda doğdu ve günümüze kadar birçok versiyonlarda üretilmeye devam etti. Hala dünya da ve ülkemizde favori tatlı olarak geçen baklavayı özellikle çay yanında servis etmeyi seviyoruz.
Baklava Ne Zaman Keşfedildi?
Baklavanın kökeni hala tartışılsa da Asur İmparatorluğu’nda görüldüğü ve daha sora Yörük Türkleri sayesinde Türk mutfağına geçtiği kayıtlar içerisinde teyit edilmektedir. 17. yüzyılda Osmanlı saray mutfağında padişahların özel tatlısı olarak hazırlandı ve o dönemde baklava alayları imparatorluğun en önemli törenlerinden biri haline geldi. Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nda zenginlerin ve seçilmişlerin tatlısı olarak bilinse de günümüz için bu durum geçerli değildir. Her kesimin ve her bütçenin kolaylıkla ulaşılabileceği cevizli baklava çeşitleri artık evlerimizde ki birkaç malzeme ile kolayca hazırlanabilmektedir.
Baklavanın Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Baklava, Güneydoğu Anadolu’dan Antep fıstığı dolgusu ile hazırlansa da cevizli baklavalar günümüzde bütçe açısından daha çok tercih edilmektedir. Cevizli özel baklava satın alırken şerbetin dokusu ve görüntüsü size kalitesi hakkında bazı öngörüler sağlar. Baklava yapılırken en önemli hususlardan biri, yufkaların ağzınızda parçalanmaması için katlarını çok ince tutmaktır. Bunun dışında cevizlerin tazeliği, tereyağın kalitesi gibi hususlar iyi bir baklavanın olmazsa olmazlarıdır.
Geleneksel Cevizli Baklava Nasıl Yapılır?
Baklava yüzyıllardır tercih edilen geleneksel bir tatlıdır. Yufka ile ince ince katlar açılır, kıyılmış ceviz ile katmanlar doldurulur. Yufka üzerine eritilmiş hakiki tereyağı sürülür ve daha sonra kızarana kadar pişirilir. Pişirdikten sonra istenilen şekilde kesilir ve son olarak şerbet ya da bal ile tatlandırılır. Baklava, herkesin beğeneceğiniz lezzetli ve zengin bir ikramdır! Hazır bir şekilde bu lezzete sahip olmak istiyorsanız şubemizden istediğiniz kiloda veya tepsilerde sizin için cevizli özel baklava çeşitleri hazırlayabiliriz.
Cevizli Özel Baklava Çeşitleri Nelerdir?
- Bülbülyuvası: Bülbülyuvası, halka şekli verilen yufka hamurundan yapılan ve daha sonra geleneksel olarak ceviz ile doldurulan eşsiz bir Türk baklavasıdır. Ancak istenirse fındık, fıstık ve badem de eklenebilir. Baklava pişirildikten sonra üzerine şeker, su ve limon suyundan hazırlanan şerbet gezdirilir. Bu tatlı ikramın adı, görsel görünümünden dolayı bülbülyuvası anlamına gelmektedir. Bülbülyuvasının bir bardak çay ya da bir fincan kahve ile servis edilmesi tavsiye edilir.
- Burma kadayıfı: Burma kadayıfı, yoğurulmuş kadayıf hamurunun ceviz ile hazırlanmaktadır. Bu baklava çeşidini farklı kılan uzun ince şekil verilmesidir. Diğer birçok baklava çeşidinde olduğu gibi, burma kadayıfı da pişirilir sonrasında bir şerbete batırılır ve servis edilmeden önce öğütülmüş ceviz ya da Antep fıstığı serpilir. Burma kadayıfı fıstıkla da hazırlanabilir ama daha çok cevizli tarifler tercih edilmektedir.
- Şöbiyet: Şöbiyet, süt ve irmik karışımının kaymak ile harmanlaması ile hazırlanan bu harika lezzet özel cevizli baklavalar içerisinde en popüler olanlarındandır. Şöbiyet hazırlamak için yufkalar kare şeklinde kesilir, üzerine eritilmiş tereyağı sürülür ve üst üste dizilir. Daha sonra kaymak ve kıyılmış ceviz dolgusu ile doldurulur. Son olarak fırınlanmadan önce üçgen şeklinde katlanır.
Cevizli Özel Baklava Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Cevizli Baklava Nereden Satın Alınır?
Cevizli özel baklava, dünyanın her yerindeki insanların farklı tercih ve damak zevklerine hitap etmektedir. Bizlerde bu hususu dikkate alarak üretim departmanımız ile hijyen standartlarına uygun, teknolojik olarak en modern ekipmanlar ile temiz ve kaliteli baklavalar üretiyoruz. MÜSLÜM USTA baklavalarını özel günleriniz için gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Her Baklavada Fıstık Olur mu?
Baklavanın geleneksel versiyonu Antep fıstığı, ceviz ve fındık gibi çeşitli kuruyemişleri içerir. Ancak bu popüler tatlının birçok çeşidi vardır. Genel olarak her baklavanın içerisine fıstık dolgusu katılabilse de özellikle yeni versiyonların çıkması ile her baklava fıstık içermemektedir. Özellikle yeni trendler de hurma, çikolata ve sütlü baklavalar yer almaktadır ve hatta boş olarak üretilen kuru baklava çeşitleri de bulunmaktadır. Birçok tatlı sever baklavayı fıstıkla ilişkilendirse de bu lezzetli tatlıyı onsuz da yiyebilirsiniz.